Palvelut

Keskityn tarjoamaan kiireetöntä ja kokonaisvaltaista eläinlääkäripalvelua, joka sisältää perustason terveydenhoitoa koirille ja kissoille sekä akupunktiohoitoja kaikille eläimille lajiin katsomatta.


Eläinten akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, jossa ohuiden neulojen avulla stimuloidaan kehon omien korjausprosessien käynnistymistä. Akupunktiota voidaan käyttää eläimillä esimerkiksi kivunhoitoon ja tukihoitona melkein minkä tahansa ongelman hoidossa. Liitän akupunktiohoitoihin neulojen sähköstimulaatiota sekä erilaisia manuaalitekniikoita ja laserhoitoa potilaan tarpeiden mukaan.

Olen suorittanut kansainvälisen sertifikaatin eläinlääketieteellisestä akupunktiosta ja hoidan potilaani käyttäen hyväksi sekä länsimaalaisen että kiinalaisen lääketieteen osaamistani.

Ota yhteyttä, jos mietit hoidon soveltuvuutta eläimellesi tai varaa aika nettiajanvarauksesta.

Lue lisää akupunktion käytöstä eläinten hoidossa.

Akupunktio, mitä se on?

Akupunktio on hoitomuoto, jossa käytetään ohuita neuloja eri puolilla kehoa olevien akupunktiopisteiden stimuloimiseen ja kehon paranemismekanismien aktivointiin. Akupunktion on ajateltu saaneen alkunsa Kiinasta tai lähialueilta noin 7000 vuotta sitten. Eläinakupunktiotakin on harjoitettu ainakin 4000 vuotta, ja muun muassa armeijan hevosia on hoidettu akupunktiolla Kiinassa 3000-2000 eaa. Kyseessä on siis hyvin vanha hoitomuoto, jonka käyttö yleistyy länsimaissa kovaa vauhtia. Akupunktion vaikutusmekanismeja ja tehoa tutkitaan tieteellisesti, ja nykyään tiedetään jo paljon siitä, mitä kehossa tapahtuu neulojen vaikutuksesta.

Miten akupunktiohoito vaikuttaa?

Akupunktiolla pystytään lisäämään verenkiertoa ja aineenvaihduntaa paikallisesti ja myös laajemmin kehossa. Akupunktiostimulaatio lähettää hermosignaaleja selkäytimeen ja aivoihin, joissa tapahtuu muun muassa kroonisten kipusignaalien estymistä ja kipukokemuksen muokkautumista. Elimistössä myös vapautuu kipua lievittäviä aineita kuten endorfiineja. Kivunhoidon lisäksi akupunktiopisteitä ja siten eri hermoratoja stimuloimalla voidaan vaikuttaa lihasten rentoutumiseen, sisäelimiin, immuunipuolustukseen ja hormonieritykseen. Akupunktio auttaa kehoa korjaamaan itseään kohti luontaista tasapainotilaa.

Minkälaisiin vaivoihin akupunktiosta on apua eläimille?

Akupunktio sopii eläimille melkein vaivan kuin vaivan hoidoksi tilanteesta riippuen joko pelkästään tai tukihoitona länsimaalaisen lääketieteen tarjoamien hoitojen rinnalla. Kivunlievitys, kuntoutus ja elämänlaadun sekä suorituskyvyn ylläpitäminen ovat avainasemassa eläinten akupunktiohoidoissa.

Suurin osa potilaistani on erilaisista kivuista kärsiviä eläimiä. Lisäksi akupunktiota voidaan käyttää esimerkiksi lisääntymiseen liittyvissä ongelmissa, hermo- ja lihassairauksissa, epilepsian hoidossa, leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa ja iho- ja sisäelinsairauksissa tukihoitona. Akupunktio soveltuu myös vammoja ennaltaehkäiseväksi ja suorituskykyä ylläpitäväksi hoidoksi esimerkiksi urheilu- ja käyttöeläimille sekä elämänlaatua parantavaksi hoidoksi vanhoille eläimille.

Alla on listattuna muutamia yleisimpiä vaivoja ja ongelmia, joiden hoidossa käytän akupunktiota.

Koirat ja kissat

  • krooninen ja akuutti kipu
  • nivelrikko
  • spondyloosi
  • välilevyongelmat
  • epilepsia
  • valeraskaus
  • virtsankarkailu
  • kissojen stressiperäinen virtsatieoireilu
  • eroahdistus

Hevoset

  • ontumat
  • selkäkivut
  • lihasjumit- ja revähtymät
  • nivelrikko
  • head shaking
  • kiimaongelmat

Naudat

  • hedelmällisyysongelmat
  • hermovammat

Voiko akupunktiosta olla haittaa eläimelle?

Akupunktiohoidolla on hyvin vähän haittavaikutuksia osaavan akupunkturistin antamana. Eri eläinten anatomian tunteminen on tärkeää, jotta neulaa ei pistetä nivelpussin sisälle, keuhkoihin tai sisäelimiin. Siksi on aina syytä varmistaa hoidon antajan osaaminen ja koulutus.

Akupunktiossa käytetään steriilejä ja kertakäyttöisiä neuloja, joten pistoskohtien tulehdukset ovat hyvin harvinaisia, joskin mahdollisia. Neulat ovat valmistettu kestävästä ja taipuisasta materiaalista, joten neulan katkeaminen on myöskin epätavallista. Eläinten kanssa toimiessa suurin riski taitaakin olla neulojen syöminen, mikä voidaan estää vahtimalla eläintä hoidon ajan.

Joskus eläin saattaa hetkellisesti kipeytyä hoidon jälkeen kehon omien korjausprosessien käynnistyessä. Tämä ei ole kuitenkaan vaarallista ja menee päivässä parissa ohi. Seuraavalla kerralla hoitoa kevennetään, jotta kipeytymistä ei tapahtuisi.

Akupunktiohoidolla ei ole dopingvaroaikoja eläinkilpailuissa. Ainoastaan kisapaikalla hoitoa ei saa antaa.

Mitä eläinten akupunktiokäynnillä tapahtuu?

Akupunktiokäynnin aluksi

Akupunktiokäynti alkaa omistajan haastattelulla, jossa kartoitan eläimen tilannetta kokonaisvaltaisesti. Usein pyydän omistajaa lähettämään tiivistelmän eläimen historiasta, ongelmista, lääkityksistä ja luonteesta sähköpostitse jo ennen ensimmäistä käyntiä. Sen jälkeen tutkin eläimen etsien muun muassa aristavia pisteitä kehosta. Haastattelun ja eläimen tutkimisen perusteella suunnittelen senkertaisen hoidon. Ensimmäiseen käyntiin kannattaa varata aikaa reilu tunti, seuraavat kerran sujuvat yleensä hieman nopeammin.

Eläimen tilanteen niin vaatiessa keskustellaan jatkotutkimusten tarpeesta. Yleisesti ottaen olisi hyvä, jos eläimen vaivalle, esimerkiksi ontumalle tai selkäkivulle, olisi olemassa tarkka diagnoosi (esim. nivelrikko, spondyloosi) ennen akupunktiohoidon aloittamista. Kipupotilaiden hoitoon kuuluu myös mahdollisten lääkitysten miettiminen ja säätäminen sopivalle tasolle.

Millaisia menetelmiä akupunktiohoidon aikana käytetään?

Akupunktiopisteiden stimuloimiseen käytän ohuita, steriilejä neuloja, hoitolaseria tai pisteiden painamista riippuen hoidettavan eläimen sietokyvystä. Lehmillä käytän myös niin sanottua injektioakupunktiota, eli ruiskutan pisteisiin fysiologista suolaliuosta stimuloimaan pistettä. Useimmat eläimet eivät juuri huomaa neulojen asettamista. Neulojen annetaan vaikuttaa noin 20 minuuttia. Osalla potilaista käytän lisäksi neuloihin liitettyä sähköstimulaatiota hoidon tehostamiseksi. Toteutan hoidon aina eläimen ehdoilla ja valitsen käytettävät menetelmät jokaiselle yksilölle erikseen, joten hoitokerrat voivat poiketa toisistaan.

Tällä hetkellä opiskelen eläinosteopaatin johdolla erilaisten manuaalitekniikoiden käyttöä eläinten hoidossa. Käytän näitä käsin tehtäviä hoitoja akupunktion tukena.

Mitä on odotettavissa akupunktion jälkeen?

Akupunktiohoidon jälkeen eläimen kannattaa antaa levätä loppupäivä ja tarvittaessa pari seuraavaakin. Aineenvaihdunnan vilkastuessa eläimellä saattaa olla hoidon jälkeen jano ja pissahätä, ja yleensä uni maittaa seuraavana yönä. Hoitoa seuraavina päivinä voidaan usein havaita esimerkiksi aiempaa iloisempaa ja kivuttomampaa käytöstä, liikkeiden paranemista ja öisen levottomuuden vähenemistä.

Osa eläimistä voi reagoida hoitoon hyvin voimakkaasti, jolloin oireet voivat jopa pahentua muutamaksi päiväksi ennen kuin olo alkaa helpottaa.

Kuinka usein akupunktiohoitoja annetaan?

Osa eläimistä tarvitsee useamman kuin yhden hoidon ennen kuin vaikutukset alkavat näkyä. Alkuun suosittelenkin kolmen hoitokerran sarjaa, jolloin jo saadaan aavistusta siitä, miten eläin rupeaa hoitoon vastaamaan. Lopullinen hoitokertojen määrä riippuu vaivasta ja potilaan vasteesta hoitoihin.

Esimerkiksi kroonisen kivun, kuten nivelrikkokivun hoidossa käyntejä tarvitaan usein aluksi tiheällä välillä, jotta saadaan hoitovasteen kestoa venytettyä. Pikkuhiljaa väliä pidennetään, kunnes löydetään ylläpitohoitoväli, joka saattaa olla kuukaudesta jopa puoleen vuoteen. Jos kolmen hoitokerran jälkeen ei ole havaittu minkäänlaista vastetta, hoidot lopetetaan.

Akuuteissa ongelmissa saattaa riittää 1-2 hoitoakin. Yleensä nuoret eläimet vastaavat hoitoon nopeammin kuin vanhat, joiden kehoon on ehtinyt kerrostua erilaisia vaivoja vuosien saatossa.


Peruseläinlääkäripalvelut

Tarjoamani eläinlääkäripalvelut painottuvat lemmikkien kiireettömään ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon sekä eutanasiapalveluihin.

Lemmikkien terveydenhoito ja pienet toimenpiteet

Vastaanotollani onnistuvat koiran ja kissan rokotukset sekä terveystarkastukset. Voit varata ajan myös pieniä toimenpiteitä varten, jotka syystä tai toisesta eivät tahdo onnistua kotona.  Tällaisia voivat olla esimerkiksi lemmikin kynsien leikkaaminen, punkin poistaminen tai takkujen poisto. Tarvittaessa eläin voidaan rauhoittaa toimenpiteisiin. Käynnillä mietitään yhdessä keinoja, joilla toimenpiteet sujuisivat ajan kanssa myös kotioloissa.

Anaalirauhasten tyhjennys onnistuu lyhyenä vastaanottokäyntinä. Anaalirauhasten tyhjennystä suosittelen tehtäväksi vain eläinlääkärissä tai vain eläinlääkäriltä saatujen ohjeiden mukaan.

Lemmikin eutanasia

Lemmikin saattaminen viimeiselle matkalle herättää monenlaisia tunteita ja on usein raskas päätös tehdä. Tarvitessasi apua päätöksentekoon, voit varata ajan arviokäynnille. Käynnillä voimme yhdessä keskustella lemmikin tilanteesta ja elämänlaadusta. Kerron ammattilaisena näkemykseni kokonaistilanteesta ja eri vaihtoehdoista. Lemmikin eutanasiaan varataan riittävän pitkä aika, jotta toimenpide saadaan hoidettua levollisissa tunnelmissa. Ohjeistan tuhkaamoon viemisessä tai hautaamisessa. Tuhkauspalvelu voidaan järjestää lisämaksusta kauttani, jos eutanasia-aika on varattu hyvissä ajoin. Toimin yhteistyössä Pieneläintuhkaamo Kotimetsän kanssa.


Eläinlääkärin kotikäynti

Joskus lemmikin kanssa voi olla hankalaa tulla vastaanotolle tai haluat ehkä saatella rakkaan ystäväsi viimeiselle matkalleen tutussa kotiympäristössä.

Eläinlääkärin kotikäynnillä onnistuvat lemmikin eutanasia ja pienet toimenpiteet kuten koirien ja kissojen rokotukset. Lisäksi eläinten akupunktiohoidot voidaan tehdä myös kotona.

Teen kotikäyntejä pääsääntöisesti Tampereen alueella.


Talli- ja navettakäynnit

Teen akupunktiota hevosille ja lehmille talli- ja navettakäynteinä Pirkanmaan alueella.

Akupunktio sopii hevosille esimerkiksi erilaisiin kiputiloihin. Käyttämistäni faskialinjoja avaavista hoidoista voidaan saada apua jos hevonen on vino, epäsymmetrinen tai liikkeissään epäpuhdas. Head shakingista kärsivät hevoset voivat saada helpotusta oireisiinsa sähköstimulaatiolla tehostetusta akupunktiosta.

Lehmille akupunktiota voidaan harkita hoitomuodoksi etenkin luomutiloilla, joissa lääkitsemismääräykset ovat normaalia tiukemmat. Akupunktiosta voidaan saada lääkkeetöntä apua muun muassa lehmien lisääntymiseen ja hedelmällisyyteen liittyvissä ongelmissa.


Luennot

Pidän luentoja eläinten akupunktiohoidoista harrastusseuroille ja järjestöille. Voit myös ottaa yhteyttä, jos sinulla on mielessäsi jokin muu aihe, josta haluaisit eläinlääkärin puhumaan tilaisuuteesi.

Takaisin ylös