Koiran spondyloosin aiheuttaman kivun hoito akupunktiolla

Lupo-herralla on todettu spondyloosia lannerangan alueella. Spondyloosi on selkärangan rappeumasairaus, jossa selkänikamien reunoille ja välille muodostuu uudisluuta. Uudisluumuodostumat voivat aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja jopa halvausoireita, jos painavat hermojuuria. Lupolla spondyloosi oireilee lähinnä kipuna, jäykkyytenä ja haluttomuutena hypätä esimerkiksi autoon.

Ennen akupunktiohoitoja Lupolla oli tulehduskipulääkitys, ja koiran liikkuminen oli rajoittunutta eikä esimerkiksi autoon hyppääminen enää onnistunut. Akupunktiohoitojen avulla kipulääkityksestä on päästy lähes kokonaan eroon. Jo toisen hoitokerran jälkeen koira oli metsälenkillä hypännyt ison kiven päälle. Lupo pirteämpi kuin ennen hoitoja, ja kivusta kertova lantion alueen sekä tassujen kaluaminen on loppunut.

Akupunktion avulla pystytään lievittämään kipua ja laukaisemaan myös kivun seurauksena muodostuneita lihasjumeja. Lupo on käynyt akupunktiossa säännöllisesti noin vuoden ajan. Alkuun hoitoja annettiin viikon välein, sitten käyntiväliä pidennettiin. Tällä hetkellä Lupo käy ylläpitohoidossa 1-2 kuukauden välein. Kesän alussa Lupon kivut pahenivat taas hetkellisesti, kuten spondyloosia sairastaessa voi käydä. Tällöin otettiin muutama hoito tiheämmällä välillä, jotta tilanne saatiin hallintaan. Koska spondyloosi on etenevä ja parantumaton sairaus, tulee Lupo tarvitsemaan säännöllisiä käsittelyjä, jotta kipu saadaan pidettyä kurissa.

"Jos minulta kysytään, niin akupunktion vaikutus Lupoon on yllättänyt; sillä on selän kivut saatu kuriin ja koira selvästi nauttii elämästään kokonaisvaltaisemmin. Minulla ei ollut mitään käsitystä akupunktiosta ennen kuin sillä hoidettiin Lupoa, mutta alkutilanne koiran kipujen kanssa oli sen verran huono, että olin valmis kokeilemaan kun tuttava oli saanut siitä omalle koiralleen apua. Joku kyllä epäili, etten heti löytäisi ketään, joka haluaisi pistää neuloja saksanpaimenkoiraan, mutta meidän onneksi löytyi akupunktioeläinlääkäri, joka tiesi mitä oli tekemässä ja vakuutti nopeasti koiran ja emännänkin. Kipu syö koiraakin ja kun se hellittää, sen näkee koirasta. Lupolla oli nyt alkukesästä uusi akuutti kipuvaihe, johon onneksi saatiin nopeasti akupunktiohoitoa, nytkin hoito tehosi ja päästiin jatkamaan ylläpitohoitoja. Lupo taitaa itse tietää, että akupunktio on sille hyvä juttu, koska se menee hoitoon mielellään eikä aikaile autolta eläinlääkärin luokse siirryttäessä. Omistajana pidän akupunktiossa siitä, että sen avulla koiran ei ole tarvinnut olla mahdollisesti jopa jatkuvalla kipulääkityksellä. Kipulääkkeillä sen kipu saadaan kyllä pidettyä kurissa, mutta lääkkeiden kanssa en ole havainnut koiran olevan samalla tavalla "hyvällä tuulella" kuin se on varsinkin pari ensimmäistä päivää akupunktion jälkeen."

-Lupon erittäin tyytyväinen omistaja

Hevosen vanhan lihasvamman hoito akupunktiolla

Willy on 12-vuotias entinen ravuri, nykyinen leppoisien eläkepäivien viettäjä. Willyn ongelmana oli oikean reiden vanhan lihasvaurion aiheuttama kireys takapään lihaksistossa. Ongelmia ilmeni hevosta kengitettäessä, kun Willy ei suostunut pitämään vasenta takajalkaansa ilmassa ja varaamaan painoa oikealle takaselle. Takajalkojen kengitys olikin lähes mahdotonta rauhoituksesta huolimatta. Lisäksi hevonen lepuutti oikeaa takajalkaa huomattavan paljon.

Willyä hoidettiin aluksi kolme kertaa noin viikon välein. Takapään alueelta lihaksista ja lihaskalvoista löytyi arkuutta ja kireyttä. Hoidot keskittyivät näiden alueiden rentouttamiseen ja lisäksi oikeasta takajalasta vuohisen yläpuolelta löytyneen vanhan arven hoitoon. Willy on ilmeikäs oripoika, ja kertoo tarkasti, mihin koskee ja miten kipeää aluetta saa hoitaa, toisin sanoen kelpaako neula, laser vai akupainanta. Alkuun neuloja sai laittaa vain muutaman, mutta myöhemmillä hoitokerroilla hevonen selvästi tiesi mikä on homman juju ja tuntui rentoutuvan jo alkututkimusta tehdessä. Hoitotilanteessa etenen aina hoidettavan eläimen ehtojen mukaan ja valitsen käyttämäni menetelmät yksilöllisesti.

Kolmen hoitokerran jälkeen koitti seuraava kengitys. Kengittäjä oli saanut nostettua molemmat takajalat vaivatta, eikä Willy ollut kertaakaan vetänyt niitä pois. Kengitykset ovat sujuneet hienosti ja rauhallisesti siitä lähtien, edelleen kuitenkin lievää rauhoitusta käyttäen. Oikean takajalan lepuuttaminen on myös vähentynyt ja nykyään myös vasen takajalka saa lepovuoronsa. Tällä hetkellä Willy saa ylläpitohoitoja tarvittaessa muutama päivä ennen kengitystä.

"Epätoivo Willyn ongelman suhteen alkoi jo olla melkoinen kaikkien hierontojen, laitehoitojen, kipulääkitysten sun muiden keskellä, ja akupunktio oli viimeisiä oljenkorsia. Minusta valoa tunnelin päässä näkyi jo ensimmäisellä kerralla kun näin, että Willy reagoi hoitoon, ja sen jälkeenhän positiiviset tulokset ovat olleet aivan selkeitä. Minua miellyttää se tapa miten sinä käsittelet Willyä. Willyä ei koskaan pakoteta mihinkään, se saa esittää omat mielipiteensä, se nauttii hoidosta ja sillä on aina hyvä mieli hoidon jälkeen. Minun mielestä meidän yhteistyö on toiminut joka kantilta hyvin, aina on järjestynyt käyntiaika ja kaikki on sujuvaa."

-Saara Koistinen, Willyn omistaja

Koiran välilevytyrän aiheuttaman halvauksen hoito akupunktiolla

Källi on iloinen ja vilkas mäyräkoirapoika. Källin meno katkesi alkuvuodesta 2017 "mäyräkoirahalvaukseen", jossa selkärangan nikamien välissä oleva välilevy tyräytyy selkäydinkanavaan painaen selkäydintä ja hermojuuria. Oireet voivat vaihdella lievästä kipuilusta täydelliseen halvaustilaan. Källin kohtaloksi osui takapään halvaustila, jossa molemmista takajaloista katosi tunto ja liike. Tämän tasoiset välilevytyrät hoidetaan usein leikkauksella, jossa tyräytymä poistetaan ja selkäydin vapautetaan puristuksesta. Källin tapauksessa leikkaus ei kuitenkaan ollut vaihtoehtona, vaan päätettiin kokeilla muita keinoja. Kivut saatiin pysymään hallinnassa kipulääkityksellä, mikä antoi aikaa seurata tilannetta. Eutanasia-vaihtoehto pidettiin koko ajan mielessä.

Källin kuntoutussuunnitelmaan kuului kipulääkityksen ja häkkilevon lisäksi akupunktiohoidot sekä muutama käynti fysioterapeutilla. Fysioterapeutti suunnitteli Källille kotijumppaohjelman, jotta takajalkoja voitiin kuntouttaa myös akupunktiohoitojen välissä. Alkuun Källi kävi akupunktiossa muutaman päivän välein, sitten väliä venytettiin viikkoon ja hiljalleen yhä pidemmäksi. Källiä hoidettiin neuloin, joita stimuloitiin sähköllä, sekä laserilla.

Kolmen akupunktiokerran, eli noin viikon päästä hoitojen aloittamisesta, Källin takajaloissa havaittiin ensimmäisen kerran pientä liikettä. Siitä alkoi Källin nopea kuntoutuminen. Alle viidessä kuukaudessa koira käveli ja juoksi taas omin jaloin. Tällä hetkellä Källi käy satunnaisesti ylläpitohoidoissa, sillä selän lihaksisto jumiutuu edelleen. Tarina opettaa, että yhteistyöllä ja pitkäjänteisyydellä voi päästä pitkälle. Källin kuntouttamisessa toimittiin yhteistyössä fysioterapeutin kanssa, ja omistajan teettämällä aktiivisella kotijumpalla oli myös suuri merkitys. Akupunktiohoitojen jälkeen nähtiin kuitenkin aina selkeitä harppauksia eteenpäin. Källi oppi nauttimaan akupunktiosta niin paljon, että sai hepulin jo autossa matkalla vastaanotolle.

"Akupunktiosta oli iso apu Källin kuntoutuksessa ja Källi oppi nauttimaan siitä niin, että rentoutui jo vastaanotolle saapuessa. Jokaisen käynnin jälkeen tapahtui edistystä ja se antoi myös itselle toivoa toipumisesta."

-Laura Röntynen, Källin omistaja