Akupunktio, mitä se on?

Akupunktio on hoitomuoto, jossa käytetään ohuita neuloja eri puolilla kehoa olevien akupunktiopisteiden stimuloimiseen ja kehon paranemismekanismien aktivointiin. Akupunktion on ajateltu saaneen alkunsa Kiinasta tai lähialueilta noin 7000 vuotta sitten. Eläinakupunktiotakin on harjoitettu ainakin 4000 vuotta, ja muun muassa armeijan hevosia on hoidettu akupunktiolla Kiinassa 3000-2000 eaa. Kyseessä on siis hyvin vanha hoitomuoto, jonka käyttö yleistyy länsimaissa kovaa vauhtia. Akupunktion vaikutusmekanismeja ja tehoa tutkitaan tieteellisesti, ja nykyään tiedetään jo paljon siitä, mitä kehossa tapahtuu neulojen vaikutuksesta.

Miten akupunktiohoito vaikuttaa?

Akupunktiopisteiden stimuloiminen saa kehossa aikaan useita erilaisia vaikutuksia, joista monet on pystytty tieteellisesti todentamaan.

Akupunktiolla pystytään lisäämään verenkiertoa ja aineenvaihduntaa paikallisesti ja myös laajemmin kehossa. Akupunktiostimulaatio lähettää hermosignaaleja selkäytimeen ja aivoihin, joissa tapahtuu muun muassa kroonisten kipusignaalien estymistä ja kipukokemuksen muokkautumista. Elimistössä myös vapautuu kipua lievittäviä aineita kuten endorfiineja. Kivunhoidon lisäksi akupunktiopisteitä ja siten eri hermoratoja stimuloimalla voidaan vaikuttaa lihasten rentoutumiseen, sisäelimiin, immuunipuolustukseen ja hormonieritykseen ja siten auttaa kehoa kohti luontaista tasapainotilaa.

Jos haluat tutustua tarkemmin akupunktion tieteelliseen pohjaan, suosittelen tutustumaan Evidence Based Acupuncture -projektin nettisivuihin (englanniksi).

Minkälaisiin vaivoihin akupunktiosta on apua eläimille?

Akupunktio sopii eläimille melkein vaivan kuin vaivan hoidoksi tilanteesta riippuen joko pelkästään tai tukihoitona länsimaalaisen lääketieteen tarjoamien hoitojen rinnalle. Kivunlievitys, kuntoutus ja elämänlaadun sekä suorituskyvyn ylläpitäminen ovat avainasemassa eläinten akupunktiohoidoissa. Suurin osa potilaistani on erilaisista kivuista kärsiviä eläimiä, ja akupunktion käytöstä kivunhoidossa onkin jo paljon tutkimusnäyttöä.

Lisäksi akupunktiota voidaan käyttää esimerkiksi lisääntymiseen liittyvissä ongelmissa, hermo- ja lihassairauksissa, epilepsian hoidossa, leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa ja iho- ja sisäelinsairauksissa tukihoitona. Akupunktio soveltuu myös vammoja ennaltaehkäiseväksi ja suorituskykyä ylläpitäväksi hoidoksi esimerkiksi urheilu- ja käyttöeläimille sekä elämänlaatua parantavaksi hoidoksi vanhoille eläimille.

Alla on listattuna muutamia yleisimpiä vaivoja ja ongelmia, joiden hoidossa käytän akupunktiota.

Koirat Hevoset Naudat
krooninen kipu (nivelrikko, spondyloosi ym.) lievät ontumat hermovammat
välilevyongelmat selkäkivut makurit
epilepsia lihasjumit ja -revähtymät lisääntymisongelmat
valeraskaus

Voiko akupunktiosta olla haittaa eläimelle?

Akupunktiohoidolla on hyvin vähän haittavaikutuksia osaavan akupunkturistin antamana. Eri eläinten anatomian tunteminen on tärkeää, jotta neulaa ei pistetä nivelpussin sisälle, keuhkoihin tai sisäelimiin. Siksi on aina syytä varmistaa hoidon antajan osaaminen ja koulutus. Akupunktiossa käytetään steriilejä ja kertakäyttöisiä neuloja, joten pistoskohtien tulehdukset ovat hyvin harvinaisia, joskin mahdollisia. Neulat ovat valmistettu kestävästä ja taipuisasta materiaalista, joten neulan katkeaminen on myöskin epätavallista. Eläinten kanssa toimiessa suurin riski taitaakin olla neulojen syöminen, mikä voidaan estää vahtimalla eläintä hoidon ajan.

Joskus eläin saattaa hetkellisesti kipeytyä hoidon jälkeen kehon omien korjausprosessien käynnistyessä. Tämä ei ole kuitenkaan vaarallista ja menee päivässä parissa ohi. Seuraavalla kerralla hoitoa kevennetään, jotta kipeytymistä ei tapahtuisi.

Akupunktiohoidolla ei ole dopingvaroaikoja eläinkilpailuissa. Ainoastaan kisapaikalla hoitoa ei saa antaa.

Mitä eläinten akupunktiokäynnillä tapahtuu?

Akupunktiokäynnin aluksi

Akupunktiokäynti alkaa omistajan haastattelulla, jossa kartoitan eläimen tilannetta kokonaisvaltaisesti. Usein pyydän omistajaa lähettämään tiivistelmän eläimen historiasta, ongelmista, lääkityksistä ja luonteesta sähköpostitse jo ennen ensimmäistä käyntiä. Sen jälkeen tutkin eläimen etsien muun muassa aristavia pisteitä kehosta. Haastattelun ja eläimen tutkimisen perusteella suunnittelen senkertaisen hoidon. Ensimmäiseen käyntiin kannattaa varata aikaa reilu tunti, seuraavat kerran sujuvat yleensä hieman nopeammin.

Eläimen tilanteen niin vaatiessa keskustellaan jatkotutkimusten tarpeesta. Yleisesti ottaen olisi hyvä, jos eläimen vaivalle, esimerkiksi ontumalle tai selkäkivulle, olisi olemassa tarkka diagnoosi (esim. nivelrikko, spondyloosi) ennen akupunktiohoidon aloittamista. Kipupotilaiden hoitoon kuuluu myös mahdollisten lääkitysten miettiminen ja säätäminen sopivalle tasolle.

Millaisia menetelmiä akupunktiohoidon aikana käytetään?

Akupunktiopisteiden stimuloimiseen käytän ohuita, steriilejä neuloja, hoitolaseria tai pisteiden painamista riippuen hoidettavan eläimen sietokyvystä. Lehmillä käytän myös niin sanottua injektioakupunktiota, eli ruiskutan pisteisiin fysiologista suolaliuosta stimuloimaan pistettä. Useimmat eläimet eivät juuri huomaa neulojen asettamista. Neulojen annetaan vaikuttaa noin 20 minuuttia. Osalla potilaista käytän lisäksi neuloihin liitettyä sähköstimulaatiota hoidon tehostamiseksi. Toteutan hoidon aina eläimen ehdoilla ja valitsen käytettävät menetelmät jokaiselle yksilölle erikseen, joten hoitokerrat voivat poiketa toisistaan.

Mitä on odotettavissa akupunktion jälkeen?

Akupunktiohoidon jälkeen kannattaa eläimen antaa ottaa loppupäivä ja pari seuraavaakin rauhallisesti. Aineenvaihdunnan vilkastuessa eläimellä saattaa olla hoidon jälkeen jano ja pissahätä, ja yleensä uni maittaa seuraavana yönä. Hoitoa seuraavina päivinä voidaan usein havaita esimerkiksi aiempaa iloisempaa ja kivuttomampaa käytöstä, liikkeiden paranemista ja öisen levottomuuden vähenemistä. Osa eläimistä voi reagoida hoitoon hyvin voimakkaasti, jolloin oireet voivat jopa pahentua muutamaksi päiväksi ennen kuin olo alkaa helpottaa.

Kuinka usein akupunktiohoitoja annetaan?

Osa eläimistä tarvitsee useamman kuin yhden hoidon ennen kuin vaikutukset alkavat näkyä. Alkuun suosittelenkin kolmen hoitokerran sarjaa, jolloin jo saadaan aavistusta siitä, miten eläin rupeaa hoitoon vastaamaan. Lopullinen hoitokertojen määrä riippuu vaivasta ja potilaan vasteesta hoitoihin. Esimerkiksi kroonisen kivun, kuten nivelrikkokivun hoidossa käyntejä tarvitaan usein aluksi tiheällä välillä, jotta saadaan hoitovasteen kestoa venytettyä. Pikkuhiljaa väliä pidennetään, kunnes löydetään ylläpitohoitoväli, joka saattaa olla kuukaudesta jopa puoleen vuoteen. Jos kolmen hoitokerran jälkeen ei ole havaittu minkäänlaista vastetta, hoidot lopetetaan. Akuuteissa ongelmissa saattaa riittää 1-2 hoitoakin.